Film: Mariette

 • Film “MARIETTE” door Christophe Reyners

  De film Mariette werd gemaakt door Christophe Reyners, kleinzoon van Mariette en filmregisseur van opleiding. Hij had een goede emotionele band met zijn grootmoeder en vatte het plan op om de laatste maanden van haar leven met de ziekte van Alzheimer te filmen.Deze emotionele getuigenis roept bij de kijker verschillende vragen op.

  Met goedkeuring van Christophe Reyners en dank zij de steun van de Koning Boudewijn Stichting, stelt Home-Info de film Mariette voor als werkinstrument voor professionele hulpverleners in de omgang met mensen met dementie.

  Professionele hulpverleners in de ouderenzorg worden niet alleen geconfronteerd met de emoties van de oudere persoon, maar ook met de eigen emoties en de eindigheid van het eigen bestaan. Oudere personen verzorgen is dus niet altijd evident. Bij ouderen met dementie is alles nog wat complexer. Daarom is het zinvol om stil te staan bij onze houding t.o.v. ouderen met dementie. Hoe komt ons gedrag over bij deze mensen? Hoewel hun geheugen soms rare sprongen maakt, hebben mensen met dementie nog meer nood aan emotionele steun en menselijke warmte dan andere oudere personen. Een weloverwogen benadering van mensen met dementie zal ons helpen om ook hen een gevoel van welbevinden te geven.

  De film Mariette nodigt ons uit om bij onze omgang met ouderen na te denken over zaken zoals:
   Wat is de emotie die door me heen gaat na het bekijken van deze film?
   Bij welke fragmenten uit deze film heb ik bedenkingen en stel ik bepaalde zaken in vraag?
   Zijn deze bedenkingen en vragen nieuw voor mij?
   Wat zeggen deze emoties, deze bedenkingen en vragen me over mijn rol als zorgverstrekker?
   Wanneer ik me in de positie plaats van de zorgverstrekkers in de film, hoe zou ik handelen?
   In welke mate kan de dementie, de desoriëntatie en alle perikelen rond de ziekte leiden tot mis(be)handeling?
   Kan ik me tijdens mijn dagelijks werk bij het zien van de film herkennen in bepaalde situaties?
   En wat als het nu eens ging over mijn grootmoeder? En wat als ik de persoon met dementie zou zijn?
   Wat zou ik anders willen doen na het zien van deze film?
   Hoe zou ik anders willen zijn na het zien van deze film?

  Nadenken over de rol als zorgverstrekker helpt om een persoon met dementie in een ander perspectief te zien. We wensen u veel succes op de weg van zelfreflectie en blijven steeds tot uw beschikking voor alle vragen omtrent de strijd tegen ouderenmis(be)handeling.

    De film “Mariette” kan besteld worden bij Home-Info via e-mail home.info@misc.irisnet.be of via telefoon (02/511 91 20). 

Kostprijs:gratis + verzendingskosten (2 EURO). De DVD Mariëtte wordt u opgestuurd na ontvangst van het verschuldigde bedrag.